Ga naar hoofdinhoud

Een vaststellingsovereenkomst, wat is het nou precies?

In onze blog ‘’In welke situaties kan een advocaat u ondersteunen bij het opstellen en afsluiten van overeenkomsten?’’ hebben we al eerder beschreven dát en wáárom het opstellen van juridisch waterdichte documenten cruciaal is voor het beschermen van de belangen van alle betrokken partijen. Onderstaande voorbeelden laten dat nog eens goed zien.

Uitleg vaststellingsovereenkomst
In een uitspraak d.d. 2 juli 2024 van de Rechtbank Noord-Holland ziet u dat de duivel in de details zit. Na een uitgebreid mediationtraject – waartoe een mediationovereenkomst is opgemaakt – en een opgestelde vaststellingsovereenkomst, ontstaat er tussen partijen discussie over hoe de passage in de vaststellingsovereenkomst met betrekking tot de te betalen bonus (provisie) over de maand december 2023 dient te worden gelezen. 

Werkgeefster probeert namelijk behendig onder het betalen van de bonus over de weken 50 tot en met 52 van het jaar 2023 uit te komen, dit evenwel zonder succes. Naast dat de letterlijke tekst van de vaststellingsovereenkomst steun biedt aan de stelling van werkneemster is de zogeheten Haviltexformule van toepassing. Oftewel: niet de zuiver taalkundige uitleg, maar ook de bedoeling van partijen moet worden meegewogen. 

De vordering van werkneemster wordt toegewezen. Werkgeefster wordt veroordeeld tot het alsnog betalen van de bonus over de betreffende weken, te vermeerderen met de wettelijke verhoging. Ook wordt werkgeefster veroordeeld tot het betalen van buitengerechtelijke kosten, proceskosten en het afgeven van een deugdelijke bruto-nettospecificatie. 

Finale kwijting
Uit een uitspraak d.d. 14 mei 2024 van het Gerechtshof Amsterdam kan eveneens worden opgemaakt dat het essentieel is dat u (vaststellings)overeenkomsten laat beoordelen door een specialist. Er zat in deze een addertje onder het gras en dat is werkneemster duur komen te staan.

In de vaststellingsovereenkomst was namelijk finale kwijting afgesproken. Dat betekent dat er wordt verklaard dat partijen over en weer niets meer van elkaar te vorderen hebben. Dat is helaas door werkneemster over het hoofd gezien, zodat zij geen aanspraak meer kon maken op achterstallig loon. 

De Haviltexformule biedt niet altijd een uitkomst, voorkomen is beter dan genezen. 

De bovenstaande uitspraken laten zien dat het opstellen van juridisch sluitende documenten cruciaal is voor het beschermen van de belangen van alle betrokken partijen. Wij kunnen u daarbij assisteren. Wilt u meer weten over onze aanpak? Wij vertellen u graag meer. Neem contact op via onze contactpagina of maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek tijdens ons Advocatenspreekuur.

 

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBNHO:2024:6802
Uitspraak Gerechtshof Amsterdam: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHAMS:2024:1306

Back To Top